Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bölcs forma

Bölcs Forma/Sage Mode

 

 

Ez egy különleges technika, ami segítségével a természeti energiát használja a Shinobi.

 • Angol név: Sage mode
 • Technika szintje: S
 • Típus: Senjutsu
 • Használói: Naruto Jiraiya Shima és Fukasaku
 • Első megjelenés: Manga 376. rész, Anime 131. rész
   

 

Sage mód az eredménye a természeti energia-, valamint egy ninja szokásos chakra a tökéletes egyensúlyt, hogy drasztikusan felhatalmazza a ninja képességeit.

 

 

Használata:

 

A Senjutsu (Bölcs Technika) az egy specializált jutsu, mely lehetővé teszi használójának, hogy összegyűjtse a természetes energiát ami körülötte van. A Senjutsu gyakorlók megtanulják, hogy a természetes energiát 'keverniük' kell saját chakrájukkal (vagyis a szellemi és fizikai energiájukkal) azaz új, sokkal nagyobb erejű bölcs chakrát eredményez. Ez az új chakra felhatalmazza használóját arra, hogy a Sage mode (Bölcs mód) állapotban legyen, mely képes drasztikusan megnövelni mind a nin,- gen- és taijutsukat. Az a személy, aki képes senjutsut használni, Bölcsnek hívjuk. Úgy tűnik, hogy ez a Mount Myoboku varangyaiból ered, mivel eddig csak Shimát, Fukasakut valamint Jiraiyát és Narutot látták eddig, hogy használják. Gamakichi és Gamabunta is úgyszint jártasak ebben. Létfontosságú, hogy a felhasználónak hatalmas mennyiségű chakrával kell rendelkeznie ahhoz, hogy a természeti energiát manipulálni tudják.

 

 

Előnyök:

 • A felhasználó fizikai ereje, sebessége, állóképessége és reflexei drámaian megnövekednek, ez az a pont, ahol még nem szenved el sérülést a Senjutsutól.
   
 • A ninjutsu genjutsu és taijutsu egyre erősebbé válik, a támadások hatótávolsága és a támadások ereje megnövekszik.
   
 • A felhasználó hasznosítani tudja az őt körülvevő természetes energiát ami körülveszi a testét, ezáltal a támadásainak hatókörét meg tudja növelni.
   
 • A felhasználó elnyeri azt a képességei, hogy érzékelni tudja maga körül a chakrát.

   

 

Hátrányok:

 • Ha a felhasználó a háromféle chakrát (szellemi, fizikai, természeti energia) nem tudja egyenletesen elosztani a testében, és a természetes energiából többet használ, mint a másik kettőből, akkor fennáll a veszélye annak, hogy átváltozik békává, azután pedig kővé.
   
 • Elegendő természeti energia összegyűjtése esetén megindul a Bölcs Formává alakulás, de a felhasználónak eközben mozdulatlanul kell maradnia, épp ezért könnyű célpont az ellenfélnek.
   
 • A felhasználó a harc közben mozgásban van, így a bölcs (természeti) energiáját nem képes feltölteni, ez azt jelenti, hogy az illető nem maradhat 5 percnél tovább a Bölcs formában.
   
 • A fent említett hátrányt azonban ki lehet küszöbölni, a Bölcs művészet: Kétéltű technikával (Sage Art: Amphibilian Technique). Ilyenkor egy másik Bölcs gyűjt chakrát a harcolónak valahol távol, pont ahogy Naruto is tette. Árnyékklónokat használt fel, és azokkal töltette a chakrát.
   
 •  

 • Miután a Bölcs forma véget ér a használója nagyon kimerültnek érzi magát.

 

 

Használók:

 

Jiraiya /Tökéletlen Bölcs forma/

 

Jiraiya nem volt képes a természeti energiát harmóniába hozni a fizikai- és szellemi chakrájával, ami azt eredményezi, hogy a Bölcs Forma nála befejezetlen, vagyis tökéletlen. Ez olyan, hogy amikor Jiraiya a Bölcs Formát használta megidézte Shimát és Fukasakut, hogy a békák által az arcára vérrel 'szerződést kössön', hogy így tudjanak segíteni a Hegyi kéjencnek a Bölcs Formát használni. Amíg Jiraiya harcolt, addig a békák a vállán töltötték a természeti energiájukat (vagyis a kétéltű technikát használták), hogy aztán átadják azt Jiraiyának. Ez a művelet azt megköveteli, hogy a békák egybeolvadjanak Jiraiyával, ezért is ültek végig a vállán. Ennek eredményeképpen mivel nem Jiraiya töltötte a természeti energiát, nem tudta egyensúlyban tartani chakráját, így átváltozása tökéletlenné sikeredett. Jiraiyan több varangyhoz hasonló jellemvonás jelent meg a Bölcs Forma következtében. Külső változásai: orra nagyobb lett, szemölcsök jelentek meg rajta, haja megnőtt, kecskeszakálla lett, és szemei varangyhoz hasonlóvá vált.

 

További transzformációs sajátságai, hogy varangyhoz hasonló termete van és az arcán lévő piros vonalak (festék) sokkal vastagabbá váltak. Ezek miatt a jellemvonások miatt Jiraiya nem szerette a Bölcs Módot, mert így nem tetszett a lányoknak. :P A képességek között az is ott van, hogy a végtagjai békaszerűvé átalakultak (karok és lábak) segítve ezzel a hatékonyabb mozgást.

 

http://images.wikia.com/naruto/images/8/87/Jiraiya-sage.jpg
Jiraiya a 'tökéletlen' Bölcs Formában.
Látható, hogy az arcvonásai és a teste
is átváltozott.

 

 

Naruto /Tökéletes Bölcs Forma/

 

Jiraiyával ellentétben Naruto képes arra, hogy a saját chakráját tökéletesen egyensúlyba hozza a természetes energiával. Ez lehetővé teszi, hogy a tökéletes Bölcs Formát használja, ami a varangyhoz hasonló szemeket kivéve megtartja s Bölcs Forma összes normális testi jellemzői közül mindent: sárga írisz (szem), megnyúlt pupilla, és a vöröses-narancssárgás pigment a szemek körül. Egy igazi bölcs még mindig szenved a Bölcs Forma hátrányaitól a csata közben, mivel nem tud egy helyben lenni, hogy a természeti energiát gyűjtse. Narutonál ez külön probléma a testébe zárt Kyuubi miatt. Shima és Fukasaku (békák) nem tudtak egybeolvadni vele úgy mint Jiraiyánál, hogy segítsenek neki az energiát gyűjteni, annak ellenére hogy rendesen el van zárva Narutoban a Kyuubi. De van egy megoldás Narutonak a Bölcs Forma hátrányaira. Méghozzá, hogy néhány árnyékklónja más helyen gyűjtenek természetes energiát (Myoboku Hegyen), amíg az igazi harcol. Amint kimerül a Senjutsu (természetes energia) chakrája egyből felold egy árnyékklónt, ami az igazinak adja az összegyűjtött Senjutsut (természetes energiát), így ismét beléphet a Bölcs módba. Tulajdonképpen ugyan az történik, mint amikor a békák egybeolvadtak a Jiraiyával, és a békák átadták neki a természetes energiát, csak Narutonál ez ugyebár sajnos nem jött össze. Tehát Naruto kiküszöbölte a Kyuubi által felvetett problémát, és így ő is tudja használni a Kétéltű technikát. Viszont emiatt a módszere miatt csak öt klónt tud létrehozni, kettőt akik a Senjustut gyűjtik, és hármat akiket a csatában használ. Ez azért van, mert ha a csatában többet használna háromnál, akkor az már megzavarná a senjutsu gyűjtőket a koncentrációban, ezáltal azok 'megszűnnének'. Ezen kívül ha a csatatéren többet használna mint három a Bölcs Módja is (amiben éppen van) kudarcba fulladna. A Bölcs Módot mindössze öt percig használhatja, utána kifogy a chakrából, ekkor pedig az egyik árnyékklónjára támaszkodik a Myoboku Hegyről, amit Fukasaku segírségével megidéznek a harc színhelyére, ott pedig átadja az igazi Narutonak az összegyűjtött természetes energiát, és újra a Bölcs Módban lehet. Naruto közben kijelentette, hogy a Bölcs Forma idejét (5 perc) meg lehet hosszabbítani.

http://images.wikia.com/naruto/images/c/ce/Naruto_AnimeSagemode.png
Naruto a tökéletes Bölcs Formában. A szeme
körüli elszíneződés jelzi, hogy teljesen elsa-
játította a Bölcs Módot.

 

 

Egy kis extra - A Kilencfarkú hatásai

 

A Nagatoval való találkozás alatt Narutot átszúrta Nagato a 'Chakra-megszakító pengével'. Nagato azt gondolta, hogy képes lesz a saját chakrájával Narutot irányítani, de mint kiderült Naruto felfedte a kezdeti Junchuurikit alakját és ez úgymond egyesült a Bölcs Formával. Naruto eme alakjának pontos képességei ismeretlenek, de egy biztos: ez elég volt ahhoz, hogy teljességgel ellenálljon Nagato irányításának.

 

http://images.wikia.com/naruto/images/5/5c/Fox_toad_mode.png
A Bölcs Mód szemei egyesültek a Kyuubi
szemeivel.

 

forrás: www.sasuke.gportal.hu